Wij verzamelen en delen geen privacy gevoelige informatie via deze website en gebruiken alleen noodzakelijke, functionele cookies. Deze helpen de website bruikbaarder te maken, door basisfuncties als paginanavigatie en toegang tot beveiligde gedeelten van de website mogelijk te maken. Zonder deze cookies kan de website niet naar behoren werken.
Als je gaat scheiden, moet je veel regelen. Probeer samen afspraken te maken over de echtscheiding, bijvoorbeeld over de kinderen. Ook moet je afspraken maken over de verdeling van jouw spullen en de woning. Kom je er samen niet uit, dan kun je hulp inschakelen van een mediator of advocaat.
Als je uit elkaar gaat, moet er veel geregeld worden. We helpen je graag met informatie en advies. Het is altijd aan te raden een onafhankelijke 3e persoon te betrekken in deze lastige situatie.
Over deze onderwerpen moet je mogelijk iets regelen:
Financiën | Bij een huwelijk en geregistreerd partnerschap zijn er veel (financiële) zaken vastgelegd - deze brochure van de overheid geeft daarover meer informatie. Als je samenwoont en uit elkaar gaat, kun je in je samenlevingscontract nagaan welke afspraken je onderling hebt gemaakt
Partneralimentatie | Bij een huwelijk of geregistreerd partnerschap; wettelijk niet voor wie alleen samenwoont
Kinderalimentatie en ouderschapsplan | Zijn er kinderen? Dan wil je ook voor hen financiële kwesties en meer goed afspreken. Een bezoekregeling, mogelijk co-ouderschap, inkomensregelingen. Let op: de tegemoetkomingen voor schoolkosten, heffingskortingen, kindgebonden budget en huurtoeslag gaan naar één ouder. Hetzelfde geldt voor de kinderbijslag. Neem afspraken die je hierover maakt op in het ouderschapsplan
Pensioenverdeling | Welke aanspraken heeft de ex-partner op jouw pensioen, naast het eventuele partnerpensioen. En andersom?
Gezamenlijke woning | Bezit je samen met je ex-partner een koophuis, dan ben je vaak ook samen verantwoordelijk voor de hypotheek. Dat heet hoofdelijke aansprakelijkheid. Wil één van jullie in het huis blijven wonen? Dan moet de ander uit die hoofdelijke aansprakelijkheid worden ontslagen. Daarvoor moet de bank of verzekeraar meewerken en dat kan alleen wanneer de achterblijvende partner voldoende inkomen heeft
Bezittingen & schulden | Wat is van wie? Verdeel jullie (gezamenlijke) bezittingen en schulden en leg de afspraken hierover vast in een convenant
Belastingen | Ga na welke gevolgen de scheiding heeft je belastingaangifte en -teruggave (zoals fiscaal partnerschap, alimentatie)
Toeslagen | Had je of krijg je recht op toeslagen?
Verzekeringen | Welke verzekeringen heb je samen (zoals een levensverzekering)? En welke verzekeringen heb je nu individueel nodig?
Wij kunnen je helpen met financiële vragen, zoals fiscale gevolgen en de gevolgen voor je hypotheek of verzekeringen. Neem daarvoor gerust contact met ons op.
Heb je nog geen vast contract? Je kunt dan je werkgever vragen of hij op zijn werkgeversverklaring wil opschrijven dat hij van plan is om je huidige dienstverband voor 'bepaalde tijd' na afloop om te zetten naar een arbeidsovereenkomst voor 'onbepaalde tijd' (een vaste baan). Voor de meeste geldverstrekkers biedt dat voldoende zekerheid bij het beoordelen van een hypotheekaanvraag.
Ook als er geen zicht is op een vast dienstverband, bestaat de mogelijkheid dat de bank zijn oordeel wil baseren op basis van je gemiddelde inkomen uit de laatste 3 jaar. Dit noemt men wel het 'flexinkomen'. We kunnen tegenwoordig met diverse uitzendorganisaties in overleg treden om een toetsinkomen vast te stellen. We bespreken de mogelijkheden graag met je.
Via het jaarlijks kostenpercentage (JKP) krijg je een betere vergelijking tussen hypotheekaanbieders. Het JKP is het percentage dat je betaalt inclusief bijkomende kosten én rekening houdend met of je vooraf of achteraf de rente betaalt. Het drukt de totale kosten van de hypothecaire lening uit als jaarlijks percentage. Dat is dus altijd hoger dan de nominale rente (de hypotheekrente). In de berekening van het JKP is een inschatting van de volgende kosten meegenomen:
Het Nederlands belastingstelsel is opgedeeld in drie zogenaamde ‘boxen’.
Voordeel van een eigen woning is, dat je in Box 1 de betaalde hypotheekrente mag aftrekken van je inkomen. Daar tegenover staat dat je het ‘eigenwoningforfait’ erbij moet optellen. Toch levert dat per saldo vaak een fikse teruggave op.
Direct verlagen van je maandlasten
Het belastingvoordeel krijg je normaal gesproken in één keer terug binnen 2-3 maanden nadat je aangifte deed over het afgelopen jaar. Je kunt echter ook zorgen dat je direct al maandelijks een teruggave krijgt. Dat betekent elke maand lagere woonlasten. Je doet dat in vier eenvoudige stappen in Mijn Belastingdienst, via een Verzoek om een voorlopige aanslag. Zorg dat je je gegevens hiervoor bij de hand hebt. Dit zijn naast je DigiD in ieder geval:
Geen aftrek hypotheekrente*
Heb jij een tweede woning gefinancierd met een hypotheek? De hypotheekrente die je hiervoor betaalt is niet fiscaal aftrekbaar. Dit geldt ook als je een deel van de hypotheek niet gebruikt voor de eigen woning, maar bijvoorbeeld voor het kopen van een auto. Dit heeft te maken met het feit dat dit deel van de hypotheek dan niet in box 1 valt, maar in box 3: bezittingen en schulden.